Kinetóza alebo psia nevoľnosť v aute. Ako si s ňou poradiť?

Niektorých psíčkarov to možno prekvapí a niektorí s týmto pojmom majú naopak bohaté skúsenosti - kinetóza u psov. Kinetóza je nevoľnosť psa pri jazde v aute, ktorá môže byť spôsobená pohybom vozidla, ale aj stresom či úzkosťou. Najčastejšími príznakmi sú zvracanie, nadmerné slinenie, tras nôh pri nástupe do auta, dychčanie, oblizovanie či mľaskanie a ďalšie.

 
  mimsafeday1-125-1024x684

 

Kinetózou trpia najviac šteniatka, ktorá ešte nie sú schopné rýchlej koordinácie rovnovážnych systémov na základe podnetov vnímaných zmyslovými orgánmi. Tento problém však nemusí zmiznúť ani s postupom času, pretože psy si auto spojí s týmto nepríjemným zážitkom a kinetózu potom spôsobuje už len stres z toho, že sa blížite k autu. Psíkovia tiež môžu mať cestovanie autom spojené s ďalšími nepríjemnými zážitkami, najčastejšie s návštevou lekára. Na kinetózu sú viac náchylní tiež psi z útulku, ktoré pôvodný majiteľ niekam odviezol a opustil.

 

Na kinetózu existuje ako homeopatická, tak i klasická liečba. To ale nie je predmetom nášho článku, my vám chceme dať tipy, ako sa kinetózy zbaviť raz pre vždy.

 

Prostredie v aute

Je potrebné zopakovať jednu základnú vec a tou je, že pes v aute potrebuje dostatočný prísun čerstvého vzduchu. Aj my, ľudia, si otvárame okienko, keď nám nie je dobre. Zároveň by vo vozidle nemalo byť teplo, naopak, skôr chladno a psík by mal mať dostatočný prísun tekutín. Tiež psíkovi pred cestou obmedzte množstvo jedla. 

Aby bol vestibulárny aparát zaťažovaný čo najmenej, je dobré, aby pes registroval pokiaľ možno len pohyb jedným smerom a to vpred či vzad. Výhľad z bočného okna je teda nežiaduci. Pes tak totiž vníma nielen pohyb auta do strany voči okolitým predmetom, ale aj pohyb predmetov alebo osôb či zvierat rôznymi smermi voči idúcemu autu. K tomu sa pridáva nadskakovanie auta po nerovnostiach, teda pohyb hore a dole. Najlepšie umiestnenie psa je v tomto prípade do kufra, kde si v dostatočne priestrannej klietke urobí pohodlie, zaujme príjemnú pozíciu, ktorá mu pomáha vyrovnať sa s otrasmi auta.

 

 

Psychosomatika 

Obtiažnejšou úlohou bude odstrániť stres, ktorý už u psíka vznikol, ale aj s týmto problémom si dokážete s veľkou dávkou trpezlivosti poradiť. Prvá ťažká úloha je: vzdať sa na pár týždňov všetkých ciest autom. Proste si užívajte okolie, hrajte sa, cvičte ... psík bude rád, že je s vami. 

Na prvú cestu po tejto pauze by bolo vhodné zvoliť iné auto, na ktoré pes ešte nie je zvyknutý. Ale nie je to nutné, každý nemá prístup k viac vozidlám. "Vytúúúúňte" klietku či pelech v aute obľúbenou dekou, hračkou a prihoďte nejaký maškrtu. Skúste psíka chvíľu nechať aklimatizovať sa na auto v pokoji bez naštartovaného motora, prípadne si aj trošku pohrajte.

Zo začiatku jazdite len veľmi krátke vzdialenosti, napríklad len pár minút do parku, ale hlavne za veľkou zábavou. Toto je zásadné, ak chceme, aby si psík spojil cestovanie s príjemnými zážitkami. Buďte pozitívne naladení, netvárte sa ustarostene a psíka neľutujte. Pri vystupovaní z auta ho pochváľte a trebárs aj odmeňte. Cesty postupne predlžujte a uvidíte, že za pár týždňov sa váš maznáčik bude do auta tešiť.

 

Family_Summer_boat_child_dog_-00364_180x170mm_print-1800x1700

Späť do obchodu