Najčastejšie druhy dopravných nehôd. Čo hrozí našim zvieratám?

Dopravnú nehodu definuje ustanovenie (v ČR) § 47 zákona č. 361/2000 Zb., Cestný zákon, takto: 

"Dopravná nehoda je udalosť v cestnej premávke, napríklad havária alebo zrážka, ktorá sa stala alebo bola začatá na pozemnej komunikácii a pri ktorej dôjde k usmrteniu alebo zraneniu osoby alebo ku škode na majetku v priamej súvislosti s prevádzkou vozidla v pohybe."

Aké sú však najčastejšie druhy kolízií a čo pri nich hrozí našim miláčikom?   

 

 

Čelný náraz   

 

Toto je najčastejší druh dopravnej kolízie, pretože takmer pri všetkých dopravných nehodách utrpí najmenej jedno vozidlo čelný náraz. 

Čelná zrážka znamená veľmi prudké zastavenie. Nepripútaný pes pokračuje v pohybe vpred a prudko zastaví proti tomu, čo je pred ním. Ak je umiestnený na voľno v batožinovom priestore, môže preletieť cez operadlo zadného sedadla ďalej do automobilu a zraniť tak posádku. Ak sedí nepripútaný na zadnom sedadle, môže preletieť predným oknom a potom naraziť do objektu, s ktorým sme sa zrazili. Je preto dôležité, aby pes necestoval v aute na voľno.

 

 

 

1

 

Náraz zozadu

 

Tento druh nárazu je typický pri hromadných nehodách, keď ideme pomaly v dopravnej zápche. Ale môže sa tiež samozrejme stať vo vysokej rýchlosti. 

 

Pokiaľ je pes umiestnený v batožinovom priestore, náraz zozadu ho vymrští smerom k dverám kufra, ktoré sú v dôsledku nárazu zdeformované, potrhané, môžu na nich vzniknúť ostré hrany či sa rozbiť sklo na dverách. Je preto dobré mať medzi psom a dverami batožinového priestoru ďalšiu deformačnú zónu (napríklad zadnú časť klietky či bránu). Nezranený, či ľahko zranený pes, môže potom rozbitými dverami z vozidla uniknúť, ak nie je v klietke, ktorá by ho zadržala. Existuje aj riziko, že sa zmätený pes pokúsi uniknúť zo všetkého toho chaosu a vbehne do vozovky, kde ho môže zraziť ďalšie vozidlo alebo sa bude naopak snažiť chrániť posádku a zamedzí či skomplikuje prístup záchranárom.

 

 

 2

   

Bočný náraz   

 

Tento druh nehody končí v horšom prípade prevrátením. Ak sa vozidlo neprevráti, môže sa stať, že sa karoséria vozidla, ktorá nie je na bokoch toľko spevnená, pretrhne alebo sa otvoria dvere kufra (najčastejšie u kombi vozidiel pri náraze do zadného blatníka). Pes je potom vymrštený z vozidla von, ak cestuje v aute na voľno.

 

  

 3

 

Pretočenie vozu   

 

Táto situácia vzniká najčastejšie po náraze z boku, kedy sa vozidlo buď prevráti na bok či na strechu alebo sa niekoľkokrát pretočí cez strechu. Táto nehoda väčšinou spôsobí rozbitie okien. Našťastie vozidlo nepadá z veľkej výšky, takže tu nepôsobí veľká odstredivá sila, ak vozidlo pri rotácii do niečoho nenarazí. Ale kvôli rozbitým oknám bude nepripútaný pes vymrštený z auta von a rotujúce vozidlo ho môže rozdrviť.

 

 

 4

 

  

Je preto dôležité, aby ochrana psa odolala nárazom zo všetkých strán, vyberajte teda s rozvahou.

 

Späť do obchodu