Cestovanie so psom. Zvykne si vôbec na klietku?

Pes je najlepší priateľ človeka, takže je jasná vec, že ​​mu chceme občas dopriať nejaký ten výlet. A čo si budeme hovoriť, aj my, ľudia, potrebujeme niekedy (alebo vlastne často) "vyvenčiť" a zmeniť prostredie.

 

Aj keď je na cestách čoraz väčšia premávka, bezpečnosť cestovania sa v posledných rokoch podstatne zvýšila, napríklad vďaka rôznym druhom airbagov či antikolíznym senzorom, ktoré auto dokážu aj sami zabrzdiť. Aby sa minimalizovalo riziko zranenia v prípade nehody, musia byť pes aj majiteľ za jazdy bezpečne pripútaní. Sú rôzne druhy zaistenia psa v aute - postroje, transportné boxy, siete a mreže, ale najbezpečnejším riešením sú pevné a kvalitné klietky.   

 

Potom ale vyvstáva otázka, zvládne byť môj pes zavretý v klietke? Veď na nejaké zatváranie nie je vôbec zvyknutý! A často sa cítime ako najhorší pán na svete. Ovšem psy nie sú ľudia a vnímajú to úplne inak. Prepravná klietka im poskytuje pocit istoty a bezpečia. Navyše v dostatočne priestrannej klietke pes môže zaujať ľubovoľnú, jemu príjemnú polohu a prirodzene tak reagovať na otrasy vozidla či prudké zákruty. Je to tiež prevencia cestovnej nevoľnosti, ktorou psíkovia občas trpia.   

 

Je samozrejme najlepšie učiť psa na jazdu v klietke hneď od malička, vtedy si navykne najrýchlejšie, ako to platí u všetkého ostatného. Berie to ako samozrejmosť a po pár jazdách s tým nemá žiadny problém. 

 

V prípade, že už je pes zvyknutý na iné prostredie a na iný spôsob prepravy, môže to chvíľu trvať a treba byť trpezlivý, dôsledný a postupovať pomaly. 

 

Buďte pozitívne naladení. Psy, rovnako ako deti, dokážu okamžite vycítiť naše obavy a Váš ustarostený hlas ho môže zbytočne znepokojiť. Vytvorte mu v klietke príjemné prostredie, kam sa bude tešiť a bude sa mu tam páčiť. Dajte do klietky pohodlnú podložku, obľúbenú hračku a maškrtu na kúsanie. Tu však pozor, maškrtu len malú, s plným bruchom by sa psíkovi urobilo ľahko zle od žalúdka. Nezabudnite vetrať a poskytnúť mu dostatočné množstvo vody.

 

Jazdite na miesta, ktoré si spojí so zábavou. Spočiatku len krátke cesty, napríklad do parku za inými psími kamarátmi alebo na výlet s celou Vašou rodinou. Cesty postupne predlžujte, psíka po jazde pochváľte a odmeňte. Nezabudnite robiť prestávky, pes by mal mať aspoň každé dve hodiny možnosť sa pretiahnuť a prebehnúť. Čoskoro sa začne tešiť, bude vedieť, čo ho čaká, bude klietku brať ako svoje miesto, kde má kľud a kde je v bezpečí. 

 

Z našej skúsenosti vieme, že sa naučí a zvykne si na prostredie klietky naozaj každý pes. Najprv ju iba akceptuje, po pár mesiacoch ju má naozaj rád a potom už len čaká vrtiac chvostíkom, kým ju otvoríte, aby mohli nastúpiť a vyraziť za ďalším dobrodružstvom ...   

 

Pozor! Nikdy psa nenechávajte zavretého v stojacom aute, keď teplomer ukazuje vysoké teploty. Ani otvorené okienko nepomôže a auto sa čoskoro zmení na prehriatu saunu.

 

Späť do obchodu